resepi ramadan

Resepi Nasi Briyani Pakistan

Nasi Briyani Ayam style Pakistan yang sungguh lembut, fluffy dan cukup lengkap rasanya. Cara masaknya agak berbeza iaitu beras perlu direbus dan dibuang kanji dahulu…sbb tu lah nasi jadi lembut sgt dan mudah nak masak sbb kita tak perlua agak sukatan air. Kemudian dilapis dengan lauk yg kita masak. NOTA: 1/2 cawan air + 1/2 …

Resepi Nasi Briyani Pakistan Read More »

Tauhu Begedil Dan Sambal Kicap Yang Padu Resepi Che Nom

Tauhu begedil yang pernah viral suatu ketika dulu tapi sekarang masih ramai yang sukakan menu ni dan juga menjadi punca rezeki untuk jualan. Apa yg menentukan sedap tak sedap tauhu begedil tu, inti begedilnya mestiah cukup semua rasa dan tektur yang sempurna, dan sambal kicap mestilah padugabungan tu yg akan membuatkan tauhu begedil ni larisatau …

Tauhu Begedil Dan Sambal Kicap Yang Padu Resepi Che Nom Read More »

Resepi Sambal Ikan Bilis, Kacang dan Kentang Pedas Rangup

Che Nom nak share cara buat sambal ikan bilis, kacang dan kentang yang rangup dari YouTube Chef Eddy Siswanto dari Indonesia. Memang betul-betul rangup, sedap, boleh disimpan lama dan juga buat jualan. Sedap sangat kalau makan dengan nasi panas atau roti. Bahan-Bahan: Bahan-bahan untuk kisar kasar: 3-4 biji bawang merah kecil 4 ulas bawang putih 12 tangkai cili kering …

Resepi Sambal Ikan Bilis, Kacang dan Kentang Pedas Rangup Read More »

Siakap Stim Lemon Resepi Che Nom

Siakap stim lemon, menu favourite Che Nom sekeluarga. Menu ni mudah, sihat dan sesuai lah bagi penggemar ikan atau sesiapa yang tengah diet tu. Dulu Che Nom dah pernah share resepi siakap steam limau, kaedah nya berbeza dengan kali ni sebab yg ni semuanya kita kukus sekaligus. Jus lemon tu buat bagi rasa hidangan ni …

Siakap Stim Lemon Resepi Che Nom Read More »

Tomyam Putih ala Restoran Thai Resepi Che Nom

Hi semua, kali ni Che Nom nak share resepi tomyam kuah putih ala Thai yg pedas, masam secukup rasa, sama macam yg Che Nom selalu makan kat Kg Baru dulu. Mmg sedap betul tomyam ni, simple pun nak sedia kan.  Bahan-Bahan: 1/2 liter air 1 kiub ayam 2 batang serai 1 inci lengkuas 1/2 biji …

Tomyam Putih ala Restoran Thai Resepi Che Nom Read More »

Roti Jala Lembut dan Kari Ayam Berkerisik Resepi Che Nom

Hi Semua, kali ni CN nak share resepi kegemara semua orang kat rumah ni, iaitu roti jala dan kari ayam berkerisik. Kalau bulan puasa, ni antara menu wajib yang kena sediakan cukup sekali pun takpe. Roti jala yang lembut, bila makan dengan kuah kari ayam yang lemak wangi bau dari kerisik tu, hmm mmg kombinasi …

Roti Jala Lembut dan Kari Ayam Berkerisik Resepi Che Nom Read More »

Sambal Ayam Hijau Resepi Che Nom

Hi semua, kali ni tema masakan Che Nom adalah hijau…Che Nom nk masak ayam sambal hijau. Favourite ni. Masakan ni di ilhamkan dari masakan padang, tapi bukanlah resepi original…Che Nom olah masak ikut citarasa sendiri aja, ikut mudah dapur sendiri. Rasa ayam sambal hijau ni mestilah pedas (atau sangat pedas), masam dan manis secukup rasa. …

Sambal Ayam Hijau Resepi Che Nom Read More »

Ayam Pad Kra Pao & Teh Ais Thai Resepi Che Nom

Kali ini kita ke Bangkok Thailand, mencuba menu street food yang tersangat famous di sana iaitu Pad Gaprao (atau Pad Kra Pao) Gai Kai Dao atau Ayam Stir Fry Daun Selasih dengan Telur Goreng.Menu ini mudah saja nak sediakan tapi kena ada satu bahan paling penting iaitu daun selasih atau Thai holy basil. Kalau tiada, …

Ayam Pad Kra Pao & Teh Ais Thai Resepi Che Nom Read More »

Cheesecake Brownies Resepi Che Nom

Cheesecake brownies yang fudgy dan rich rasanya, moist, penuh dengan rasa coklat dan cheese. Sedap, yang ini memang favourite che nom dan pernah share kat website dulu. Siapa yang suka brownies dan suka cheese, boleh cuba buat cheese brownies ini. Bahan-Bahan: Bahan-bahan untuk lapisan brownies: 115g dark chocolate 113g / ½ cawan unsalted butter 150g …

Cheesecake Brownies Resepi Che Nom Read More »

Kuih Cara Manis Resepi Che Nom

Kuih cara manis, kuih kegemaran Che Nom sejak dulu lagi. Kuih Cara ni ada 2 versi, satu manis dan satu lagi cara berlauk. Che Nom akan kongi resepi dan cara lengkap untuk buat kuih cara manis yang paling sedap. Mesti nak buat lagi kalau dah try.Bahan-bahannya mudah saja. Bahan yg biasa ada kat dapur. Cuma …

Kuih Cara Manis Resepi Che Nom Read More »

Shopping Cart
Scroll to Top