resepi pasti sedap

Begedil Ayam Resepi Che Nom

Resipi Begedil Ayam yang sangat mudah dimasak dan sangat sedap. Che Nom sediakan begedil ayam ni untuk dihidangkan bersama soto ayam, sebabnya tak sedaplah soto kalau tak ada begedil kan… Untuk resipi ini, kentang yang digunakan ialah kentang yang biasa terdapat di kedai, bukannya kentang jenis yang diimport seperti kentang USA atau russet. Pendek kata, …

Begedil Ayam Resepi Che Nom Read More »

Ayam Masak Kurma Resepi Che Nom

Che Nom nak kongsikan resepi Ayam Masak Kurma. Sama seperti kari, hidangan ni sangat terkenal di kalangan masyarakat Melayu, juga dipercayai hasil dari pengaruh masakan India Cuma cara orang Melayu masak lain sikit lah. Ianya sangat berempah, tetapi warnanya agak pudar kerana tidak mempunyai serbuk cili di dalam campuran rempahnya. Che Nom akan tunjukkan cara-cara yang …

Ayam Masak Kurma Resepi Che Nom Read More »

Kuah Kacang Resepi Che Nom

Resepi Kuah Kacang yang sangat sedap dan agak mudah bagi Che Nom. Kuah kacang yang sedap haruslah mempunyai rasa pedas, lemak, masin dan manis yang secukupnya. Bagi tekstur pula, kacang tanah dikisar kasar dan minyaknya pecah dan terapung elok di dalam kuah menandakan kuah dimasak dengan masa yang secukupnya dan bakal tahan lama jika disimpan. …

Kuah Kacang Resepi Che Nom Read More »

Resepi Nasi Briyani Pakistan

Nasi Briyani Ayam style Pakistan yang sungguh lembut, fluffy dan cukup lengkap rasanya. Cara masaknya agak berbeza iaitu beras perlu direbus dan dibuang kanji dahulu…sbb tu lah nasi jadi lembut sgt dan mudah nak masak sbb kita tak perlua agak sukatan air. Kemudian dilapis dengan lauk yg kita masak. NOTA: 1/2 cawan air + 1/2 …

Resepi Nasi Briyani Pakistan Read More »

Tauhu Begedil Dan Sambal Kicap Yang Padu Resepi Che Nom

Tauhu begedil yang pernah viral suatu ketika dulu tapi sekarang masih ramai yang sukakan menu ni dan juga menjadi punca rezeki untuk jualan. Apa yg menentukan sedap tak sedap tauhu begedil tu, inti begedilnya mestiah cukup semua rasa dan tektur yang sempurna, dan sambal kicap mestilah padugabungan tu yg akan membuatkan tauhu begedil ni larisatau …

Tauhu Begedil Dan Sambal Kicap Yang Padu Resepi Che Nom Read More »

Tomyam Putih ala Restoran Thai Resepi Che Nom

Hi semua, kali ni Che Nom nak share resepi tomyam kuah putih ala Thai yg pedas, masam secukup rasa, sama macam yg Che Nom selalu makan kat Kg Baru dulu. Mmg sedap betul tomyam ni, simple pun nak sedia kan.  Bahan-Bahan: 1/2 liter air 1 kiub ayam 2 batang serai 1 inci lengkuas 1/2 biji …

Tomyam Putih ala Restoran Thai Resepi Che Nom Read More »

Roti Jala Lembut dan Kari Ayam Berkerisik Resepi Che Nom

Hi Semua, kali ni CN nak share resepi kegemara semua orang kat rumah ni, iaitu roti jala dan kari ayam berkerisik. Kalau bulan puasa, ni antara menu wajib yang kena sediakan cukup sekali pun takpe. Roti jala yang lembut, bila makan dengan kuah kari ayam yang lemak wangi bau dari kerisik tu, hmm mmg kombinasi …

Roti Jala Lembut dan Kari Ayam Berkerisik Resepi Che Nom Read More »

Resepi Daging Bakar Danok

Bahan-bahan Perap Daging: Sekeping daging (guna bahagian yang lembut) 1 sb sos ikan 1 sb sos tiram 1 sk gula perang 1 sk lada hitam 1 sk minyak Bahan-bahan Sos: 2 sb sos ikan 1 biji limau nipis 1 sk palm sugar @ gula perang 1 sb serbuk cili (chili flakes) 1 sb beras SANGAI …

Resepi Daging Bakar Danok Read More »

Butter Milk Chicken

Bahan ayam goreng: 3 sudu besar tepung gandum 1 sudu kecil tepung jagung 1 sudu kecil serbuk kari Sedikit lada sulah Sedikit lada hitam 1 biji telur Secubit garam Sedikit air 2 keping dada ayam, hiris kecil Bahan buttermilk : 4 sudu besar mentega/butter ½ biji bawang besar 3 ulas bawang putih 4 sudu besar …

Butter Milk Chicken Read More »

Shopping Cart
Scroll to Top