resepi mesti cuba

Begedil Ayam Resepi Che Nom

Resipi Begedil Ayam yang sangat mudah dimasak dan sangat sedap. Che Nom sediakan begedil ayam ni untuk dihidangkan bersama soto ayam, sebabnya tak sedaplah soto kalau tak ada begedil kan… Untuk resipi ini, kentang yang digunakan ialah kentang yang biasa terdapat di kedai, bukannya kentang jenis yang diimport seperti kentang USA atau russet. Pendek kata, …

Begedil Ayam Resepi Che Nom Read More »

Kuah Kacang Resepi Che Nom

Resepi Kuah Kacang yang sangat sedap dan agak mudah bagi Che Nom. Kuah kacang yang sedap haruslah mempunyai rasa pedas, lemak, masin dan manis yang secukupnya. Bagi tekstur pula, kacang tanah dikisar kasar dan minyaknya pecah dan terapung elok di dalam kuah menandakan kuah dimasak dengan masa yang secukupnya dan bakal tahan lama jika disimpan. …

Kuah Kacang Resepi Che Nom Read More »

Rendang Daging Hari Raya Resepi Che Nom

Hi semua, atas permintaan ramai, kali ni Che Nom akan sediakan menu istimewa ni…sempena Aidilfitri yang bakal tiba tak berapa hari je lagi. Ada 2 kaedah masak rendang iaitu bertumis dan tak bertumis, dan kali ni Che Nom sediakan versi tumis, sebab tgk Aunty Aini yang femes dengan rendangnya tu masak dgn Gordon Ramsey rendang …

Rendang Daging Hari Raya Resepi Che Nom Read More »

Resepi Nasi Briyani Pakistan

Nasi Briyani Ayam style Pakistan yang sungguh lembut, fluffy dan cukup lengkap rasanya. Cara masaknya agak berbeza iaitu beras perlu direbus dan dibuang kanji dahulu…sbb tu lah nasi jadi lembut sgt dan mudah nak masak sbb kita tak perlua agak sukatan air. Kemudian dilapis dengan lauk yg kita masak. NOTA: 1/2 cawan air + 1/2 …

Resepi Nasi Briyani Pakistan Read More »

Tauhu Begedil Dan Sambal Kicap Yang Padu Resepi Che Nom

Tauhu begedil yang pernah viral suatu ketika dulu tapi sekarang masih ramai yang sukakan menu ni dan juga menjadi punca rezeki untuk jualan. Apa yg menentukan sedap tak sedap tauhu begedil tu, inti begedilnya mestiah cukup semua rasa dan tektur yang sempurna, dan sambal kicap mestilah padugabungan tu yg akan membuatkan tauhu begedil ni larisatau …

Tauhu Begedil Dan Sambal Kicap Yang Padu Resepi Che Nom Read More »

Tomyam Putih ala Restoran Thai Resepi Che Nom

Hi semua, kali ni Che Nom nak share resepi tomyam kuah putih ala Thai yg pedas, masam secukup rasa, sama macam yg Che Nom selalu makan kat Kg Baru dulu. Mmg sedap betul tomyam ni, simple pun nak sedia kan.  Bahan-Bahan: 1/2 liter air 1 kiub ayam 2 batang serai 1 inci lengkuas 1/2 biji …

Tomyam Putih ala Restoran Thai Resepi Che Nom Read More »

Sambal Ayam Hijau Resepi Che Nom

Hi semua, kali ni tema masakan Che Nom adalah hijau…Che Nom nk masak ayam sambal hijau. Favourite ni. Masakan ni di ilhamkan dari masakan padang, tapi bukanlah resepi original…Che Nom olah masak ikut citarasa sendiri aja, ikut mudah dapur sendiri. Rasa ayam sambal hijau ni mestilah pedas (atau sangat pedas), masam dan manis secukup rasa. …

Sambal Ayam Hijau Resepi Che Nom Read More »

Resepi Daging Bakar Danok

Bahan-bahan Perap Daging: Sekeping daging (guna bahagian yang lembut) 1 sb sos ikan 1 sb sos tiram 1 sk gula perang 1 sk lada hitam 1 sk minyak Bahan-bahan Sos: 2 sb sos ikan 1 biji limau nipis 1 sk palm sugar @ gula perang 1 sb serbuk cili (chili flakes) 1 sb beras SANGAI …

Resepi Daging Bakar Danok Read More »

Butter Milk Chicken

Bahan ayam goreng: 3 sudu besar tepung gandum 1 sudu kecil tepung jagung 1 sudu kecil serbuk kari Sedikit lada sulah Sedikit lada hitam 1 biji telur Secubit garam Sedikit air 2 keping dada ayam, hiris kecil Bahan buttermilk : 4 sudu besar mentega/butter ½ biji bawang besar 3 ulas bawang putih 4 sudu besar …

Butter Milk Chicken Read More »

Resepi Puri Sambal Sardin

Bahan Roti Puri 500g tepung gandum 300 ml air suam 6 g yis (setengah peket) 2 sudu besar butter 2 sudu besar minyak masak. 2 sudu besar gula halus 1 sudu kecil garam Bahan sambal sardin Cili kisar (kisar dengan bawang besar) Sardin dalam tin (saiz kecil) Sedikit air asam jawa. Garam dan serbuk perasa …

Resepi Puri Sambal Sardin Read More »

Shopping Cart
Scroll to Top