resepi masakan

Begedil Ayam Resepi Che Nom

Resipi Begedil Ayam yang sangat mudah dimasak dan sangat sedap. Che Nom sediakan begedil ayam ni untuk dihidangkan bersama soto ayam, sebabnya tak sedaplah soto kalau tak ada begedil kan… Untuk resipi ini, kentang yang digunakan ialah kentang yang biasa terdapat di kedai, bukannya kentang jenis yang diimport seperti kentang USA atau russet. Pendek kata, …

Begedil Ayam Resepi Che Nom Read More »

Rendang Daging Hari Raya Resepi Che Nom

Hi semua, atas permintaan ramai, kali ni Che Nom akan sediakan menu istimewa ni…sempena Aidilfitri yang bakal tiba tak berapa hari je lagi. Ada 2 kaedah masak rendang iaitu bertumis dan tak bertumis, dan kali ni Che Nom sediakan versi tumis, sebab tgk Aunty Aini yang femes dengan rendangnya tu masak dgn Gordon Ramsey rendang …

Rendang Daging Hari Raya Resepi Che Nom Read More »

Sambal Ayam Hijau Resepi Che Nom

Hi semua, kali ni tema masakan Che Nom adalah hijau…Che Nom nk masak ayam sambal hijau. Favourite ni. Masakan ni di ilhamkan dari masakan padang, tapi bukanlah resepi original…Che Nom olah masak ikut citarasa sendiri aja, ikut mudah dapur sendiri. Rasa ayam sambal hijau ni mestilah pedas (atau sangat pedas), masam dan manis secukup rasa. …

Sambal Ayam Hijau Resepi Che Nom Read More »

Ayam Pad Kra Pao & Teh Ais Thai Resepi Che Nom

Kali ini kita ke Bangkok Thailand, mencuba menu street food yang tersangat famous di sana iaitu Pad Gaprao (atau Pad Kra Pao) Gai Kai Dao atau Ayam Stir Fry Daun Selasih dengan Telur Goreng.Menu ini mudah saja nak sediakan tapi kena ada satu bahan paling penting iaitu daun selasih atau Thai holy basil. Kalau tiada, …

Ayam Pad Kra Pao & Teh Ais Thai Resepi Che Nom Read More »

Nasi Lemak Bungkus Resepi Che Nom

Hi semua, untuk kali ini Che nom sediakan nasi lemak bungkus sebab rindu nak balik kampung tapi tak boleh sebab PKPB. Jadi kenalah buat sendiri kat rumah. Kat kampung Che nom memang banyak dijual nasi lemak bungkus kecil-kecil untuk sarapan pagi. Memang best sangat. Makan pula dengan kopi O atau teh O, sedap tak terkata. …

Nasi Lemak Bungkus Resepi Che Nom Read More »

Lasagna Resepi Che Nom

Menu istimewa kali ini adalah Lasagna. Sejenis pasta yang disusun lapis berselang-seli dengan sos bolognese ataupun ragu, dan pelbagai jenis cheese. Boleh tambah sayur ikut mana yang kita suka dan bila masak, cheese Itu akan cair bersama dengan sos yang kita lapis. Itu yang buatkan lagi sedap dan menarik.Selain sos Bolognese, Che Nom akan tunjuk …

Lasagna Resepi Che Nom Read More »

Resepi Daging Bakar Danok

Bahan-bahan Perap Daging: Sekeping daging (guna bahagian yang lembut) 1 sb sos ikan 1 sb sos tiram 1 sk gula perang 1 sk lada hitam 1 sk minyak Bahan-bahan Sos: 2 sb sos ikan 1 biji limau nipis 1 sk palm sugar @ gula perang 1 sb serbuk cili (chili flakes) 1 sb beras SANGAI …

Resepi Daging Bakar Danok Read More »

Butter Milk Chicken

Bahan ayam goreng: 3 sudu besar tepung gandum 1 sudu kecil tepung jagung 1 sudu kecil serbuk kari Sedikit lada sulah Sedikit lada hitam 1 biji telur Secubit garam Sedikit air 2 keping dada ayam, hiris kecil Bahan buttermilk : 4 sudu besar mentega/butter ½ biji bawang besar 3 ulas bawang putih 4 sudu besar …

Butter Milk Chicken Read More »

Resepi Puri Sambal Sardin

Bahan Roti Puri 500g tepung gandum 300 ml air suam 6 g yis (setengah peket) 2 sudu besar butter 2 sudu besar minyak masak. 2 sudu besar gula halus 1 sudu kecil garam Bahan sambal sardin Cili kisar (kisar dengan bawang besar) Sardin dalam tin (saiz kecil) Sedikit air asam jawa. Garam dan serbuk perasa …

Resepi Puri Sambal Sardin Read More »

Roti Cream Cheese Garlic

Bahan A 1kg tepung gandum 100g gula pasir 11 g yis 20g susu tepung Garam 2 sudu teh 1 sudu teh bread improver (pilihan) 1 sudu teh bread softner (pilihan) 2 biji telur (apa-apa gred) Bahan B 100g butter/marjerin 440 ml air  Kaedah  Mula-mula campurkan semua bahan A. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun. Selepas itu …

Roti Cream Cheese Garlic Read More »

Shopping Cart
Scroll to Top