Sambal Ayam Hijau Resepi Che Nom

Hi semua, kali ni tema masakan Che Nom adalah hijau…Che Nom nk masak ayam sambal hijau. Favourite ni. Masakan ni di ilhamkan dari masakan padang, tapi bukanlah resepi original…Che Nom olah masak ikut citarasa sendiri aja, ikut mudah dapur sendiri. Rasa ayam sambal hijau ni mestilah pedas (atau sangat pedas), masam dan manis secukup rasa. …

Sambal Ayam Hijau Resepi Che Nom Read More »

Ayam Pad Kra Pao & Teh Ais Thai Resepi Che Nom

Kali ini kita ke Bangkok Thailand, mencuba menu street food yang tersangat famous di sana iaitu Pad Gaprao (atau Pad Kra Pao) Gai Kai Dao atau Ayam Stir Fry Daun Selasih dengan Telur Goreng.Menu ini mudah saja nak sediakan tapi kena ada satu bahan paling penting iaitu daun selasih atau Thai holy basil. Kalau tiada, …

Ayam Pad Kra Pao & Teh Ais Thai Resepi Che Nom Read More »

Bomboloni Resepi Che Nom

Hi semua, kali ini Che Nom nak sediakan bomboloni, iaitu resepi donut versi orang Itali. Testure yang lembut, disalut dengan gula kastor atau gula icin.Cara nak buat pun sama saja macam donut yang biasa itu, cuma nanti kita akan isikan donut dengan filling kegemaran masing, ada yang suka custard cream, ada yang suka Nutella, atau …

Bomboloni Resepi Che Nom Read More »

Cheesecake Brownies Resepi Che Nom

Cheesecake brownies yang fudgy dan rich rasanya, moist, penuh dengan rasa coklat dan cheese. Sedap, yang ini memang favourite che nom dan pernah share kat website dulu. Siapa yang suka brownies dan suka cheese, boleh cuba buat cheese brownies ini. Bahan-Bahan: Bahan-bahan untuk lapisan brownies: 115g dark chocolate 113g / ½ cawan unsalted butter 150g …

Cheesecake Brownies Resepi Che Nom Read More »

Kuih Cara Manis Resepi Che Nom

Kuih cara manis, kuih kegemaran Che Nom sejak dulu lagi. Kuih Cara ni ada 2 versi, satu manis dan satu lagi cara berlauk. Che Nom akan kongi resepi dan cara lengkap untuk buat kuih cara manis yang paling sedap. Mesti nak buat lagi kalau dah try.Bahan-bahannya mudah saja. Bahan yg biasa ada kat dapur. Cuma …

Kuih Cara Manis Resepi Che Nom Read More »

Nasi Lemak Bungkus Resepi Che Nom

Hi semua, untuk kali ini Che nom sediakan nasi lemak bungkus sebab rindu nak balik kampung tapi tak boleh sebab PKPB. Jadi kenalah buat sendiri kat rumah. Kat kampung Che nom memang banyak dijual nasi lemak bungkus kecil-kecil untuk sarapan pagi. Memang best sangat. Makan pula dengan kopi O atau teh O, sedap tak terkata. …

Nasi Lemak Bungkus Resepi Che Nom Read More »

Lasagna Resepi Che Nom

Menu istimewa kali ini adalah Lasagna. Sejenis pasta yang disusun lapis berselang-seli dengan sos bolognese ataupun ragu, dan pelbagai jenis cheese. Boleh tambah sayur ikut mana yang kita suka dan bila masak, cheese Itu akan cair bersama dengan sos yang kita lapis. Itu yang buatkan lagi sedap dan menarik.Selain sos Bolognese, Che Nom akan tunjuk …

Lasagna Resepi Che Nom Read More »

Resepi Daging Bakar Danok

Bahan-bahan Perap Daging: Sekeping daging (guna bahagian yang lembut) 1 sb sos ikan 1 sb sos tiram 1 sk gula perang 1 sk lada hitam 1 sk minyak Bahan-bahan Sos: 2 sb sos ikan 1 biji limau nipis 1 sk palm sugar @ gula perang 1 sb serbuk cili (chili flakes) 1 sb beras SANGAI …

Resepi Daging Bakar Danok Read More »

Butter Milk Chicken

Bahan ayam goreng: 3 sudu besar tepung gandum 1 sudu kecil tepung jagung 1 sudu kecil serbuk kari Sedikit lada sulah Sedikit lada hitam 1 biji telur Secubit garam Sedikit air 2 keping dada ayam, hiris kecil Bahan buttermilk : 4 sudu besar mentega/butter ½ biji bawang besar 3 ulas bawang putih 4 sudu besar …

Butter Milk Chicken Read More »

Resepi Puri Sambal Sardin

Bahan Roti Puri 500g tepung gandum 300 ml air suam 6 g yis (setengah peket) 2 sudu besar butter 2 sudu besar minyak masak. 2 sudu besar gula halus 1 sudu kecil garam Bahan sambal sardin Cili kisar (kisar dengan bawang besar) Sardin dalam tin (saiz kecil) Sedikit air asam jawa. Garam dan serbuk perasa …

Resepi Puri Sambal Sardin Read More »

Shopping Cart
Scroll to Top